1. WITTE KWIKSTAART (Motacilla alba)

Gespot in een vogelhut in Harchies (B). Is een algemene broedvogel. Geluid: een levendig ‘tsissit’, alarm een abrupt tsjik. De witte kwikstaart heeft als bijnaam de ‘peerdeboever’ (paardenknecht) omdat hij vroeger graag paarden vergezelde als die de akkers ploegden. Door het omwoelen van de grond komen allerlei kevertjes en wormpjes vrij die een makkelijke prooi voor dekwikstaart vormden. Omdat ze heel beweeglijk en slanke vogeltjes zijn, worden kwikstaartjes in Spanje ‘balarina’ of ‘pepita’ genoemd vanwege hun verfijnde vrouwelijke en gracieuze verschijning. Bijgeloof: in landbouwgemeenschappen gaat de legende dat als een kwikstaart gedood wordt het mooiste schaap van de kudde omkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *