3. FUUT (Podiceps cristatus)

Dit exemplaar werd gespot in Harchies (B). Algemene broedvogel op met riet omzoomde binnenwateren. Geluid tijdens balts: een krachtig rollend krrra-ahrr en vrek-vrek-vrek. Extra: in Engeland werd de fuut lange tijd de ‘satin grebe’ genoemd. De fuut heeft een zijdezachte borst en dat ontging de pelsenjagers niet. Nog geen honderd jaar geleden werden kragen en mutsen van dames versierd met futenbont. Er werd dan ook massaal op de fuut gejaagd. Opvallend is ook dat de jongen meteen nadat ze uit het ei komen al kunnen zwemmen en duiken. Toch kiezen ze ervoor om zich om eerst nog een paar weken in de rugvederen van de ouders te kruipen waar ze vervoerd en warm gehouden worden. Een zeer schatting schouwspel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *