54. VINK (Fringilla coelebs)Vink in een tuin, België


De vink is vooral bekend omwille van zijn mooie zang die uiteindelijk tot de vinkensport leidde. De wedstrijd leunt op het jaloerse en strijdlustige karakter van de mannetjesvinken gedurende de bronstijd. Er wordt tegen elkaar op gezongen om het territorium te bepalen. Tot 1921 speelde men met blinde vinken. De ogen van de arme vogels werden met een gloeiende ijzerdraad dichtgeschroeid. Dit gebruik rustte op een oud vooroordeel dat blinde vogels inniger zouden zingen. Om diezelfde reden werden in de Middeleeuwen oude minnestrelen ook blind gemaakt. In werkelijkheid maakte men de vinken blind omdat ze op deze wijze niet zouden afgeleid worden op vinkenzettingen. Daar werd binnen het uur genoteerd hoeveel keer de vink z’n liedje zong. O ja, een geldig liedje eindigt op suskewiet. Vinken die een zang hebben dat afwijkt van het suskewiet-einde, worden ‘Walen’ genoemd… Gespot in tuin (B).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *