131. RINGMUS (Passer montanus).Ringmus in mijn tuin, België


“Afspraak met de geschiedenis.” Hij stond al lang op mijn lijstje, maar vorige week kreeg ik hem voor het eerst te zien. Eerst dacht ik aan een gors, maar z’n kastanjebruine kruin en zwarte wangvlek liet er geen twijfel over bestaan: er zat een ringmus in m’n tuin (B). Volgens de website van Natuurpunt zouden deze mussen ook gewaardeerd worden als gefrituurde snack. Op 28 januari 1997 werden in de haven van Antwerpen 1.236.000 panklare ringmussen (18,5 ton) met een waarde van 82.500 euro in beslag genomen. De sinistere lading kwam uit China en was bestemd voor Italië. Over Chinezen gesproken, in 1958 verklaarde Mao Zedong zelfs de oorlog tegen de ringmus. Hij had immers gezien dat ringmussen graankorrels meepikten. Onmiddellijk vaardigde de dictator het bevel uit om de soort uit te roeien. In april 1958 werden 3.000.000 Chinezen gemobiliseerd om in drie dagen tijd met alle mogelijke middelen ringmussen te verdelgen: schieten, vangen, vergiftigen, lijmen – alles was toegelaten. ‘s Nachts verstoorde men hun slaap met aanhoudend pannengekletter tot ze van uitputting letterlijk uit de lucht vielen. Alleen al in en rond Peking werden tijdens deze driedaagse mussenoorlog 800.000 ringmussen gedood. Schoolkinderen kregen de taak om elke dag twee dode ringmussen aan te leveren om hun vaderlandsliefde te betuigen. Ironisch genoeg kwamen er na deze actie opeens plagen in de landbouw (insecten) en werd er een heuse voorlichtingscampagne opgestart om de ringmussen terug te krijgen.”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *