143. CALIFORNISCHE CONDOR (Gymnogyps califorcanus)Californische condor op Navajo Bridge, VS


De zeldzaamste – Gespot op Navajo Bridge (VS)

Zes jaar geleden zag ik één van de zeldzaamste vogels op aarde. Al meer dan veertig jaar is deze soort met uitsterven bedreigd. Ook al is deze vogel een aaseter, Amerikaanse boeren – niet de slimste, dat weten we – dachten dat hij hun levende veestapels aanviel. Ze werden door hen massaal afgeschoten of vergiftigd. In 1987 schoten er nog 7 van deze vogels over. Ze werden gelukkig gered en in een kweekprogramma gekruist met enkele zoo-exemplaren. In 1996 liet men, onder luid protest van dezelfde achterlijke veeboeren, 22 exemplaren los. Vandaag zijn ze met zo’n kleine honderd, verspreid in de regio van de Grand Canyon. Elk individu wordt gemonitord met een chip – het hele herstelprogramma kostte al 30 miljoen dollar, het is het duurste wildlifeproject van de USA. Na dagen zoeken, had ik het geluk om nummer 73 te kunnen fotograferen. Eén van mijn mooiste vogelmomenten ooit.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *