169. GROTE BONTE SPECHT (Dendrocopos major)Grote Bonte specht in de tuin


Gespot in mijn tuin (B). Aangezien de rode vlek op het hoofd ontbreekt, is het een wijfje. Net als bij andere spechten maakt vooral het roffelen tegen een boomstam indruk. Dat de beestjes geen hoofdpijn krijgen, zou door een sponsachtige bot komen dat tussen snavel en hersenen zit. Het viel me op dat het nestkastje in dezelfde boom beschadigd was. Blijkbaar hakt de Grote Bonte specht soms nestkastjes aan spaanders om aan vogeljongen of eieren te geraken. Een welkome afwisseling voor hun insectenvoedsel, minder aangenaam voor de mezenjongen die er schuilen. Spechten zijn straffe beesten. In 1995 hield een koppel vijf weken het ruimteveer Discovery aan de grond. De lovebirds hadden 71 gaten in de bekleding van de brandstoftanks gepikt. Voorheen hadden de spechten de basis van Cape Canaveral niet durven aan te vallen omdat in de buurt van het ruimteveer uilen nestelden. Maar toen die tijdens een lancering levend geroosterd werden, zagen de spechten hun kans schoon. De schade werd op 10 miljard dollar geraamd. Bij de NASA zijn ze alvast geen fan meer van Woody Woodpecker.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *