197. BONTE NEUSHOORNVOGEL (Anthracoceros albirostris)Gewone neushoornvogel in Bilit, Borneo, Maleisië


Gespot in Bilit, Borneo, Maleisië.

Eerste van een reeks neushoornvogels, de Bucerotidae; een familie die je in de hoge bomen van de tropische regenwouden in Afrika en Azië aantreft. Deze spotte ik in Bilit, Borneo (Maleisië). Ik schreef er een passage over in mijn boek ‘Op zoek naar het beest.’

“In de longhouse van de Iban zie ik meteen de gesnelde koppen in een netje hangen. Onder de mensenschedels liggen vogelpluimen. Ze zijn afkomstig van de neushoornvogel, een soort toekan die de Iban als oorlogsgod vereren. De krijgers droegen zijn veren om hen tegen de vijand te beschermen en raadpleegden hem als ze ten strijde trokken. Als ze de roep van de vogel niet hoorden waren de voortekenen slecht en bleven ze thuis. Tegenwoordig wordt het dier met uitsterven bedreigd. Omdat de snavel uit puur ivoor bestaat, wordt er al decennia op het beest gejaagd. De Maleisische regering heeft maatregelen genomen: wie nog een neushoornvogel schiet, vliegt voor twee jaar de bak in….”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *