203. SCHOTS SNEEUWHOEN (Lagopus lagopus scoticus)Schotse sneeuwhoen in de Wicklow Mountains, Ierland


“Als ik hem zie, trakteer ik,” had ik mijn stapmakkers voor onze Ierlandtrip gezegd. Na drie dagen stappen in de Wicklow Mountains betaalde ik met plezier een rondje Famous Grouse-whiskey. Ik wist dat er rond Mount Djouce in het nationaal park een paar kolonies broedden, maar het was op weg naar Scarr Mountain dat de geluksfee zich liet zien. Nadat we verkeerd waren gelopen en bij wijze van shortcut dwars een veengebied kruisten, vlogen er twee exemplaren voor onze voeten weg. De Schotse sneeuwhoen mag dan wel bedreigd zijn, nog steeds wordt deze hoenderachtige als dé oppergaai in jachtmiddens gezien. Er worden zelfs exclusieve reizen georganiseerd om op deze vogel te gaan jagen. Dit las ik op de website van highlandjachtreizen.nl: “Op een hoogte van 900 meter beleeft u de jacht op het sneeuwhoen. Deze zeer exclusieve jacht vindt plaats op de besneeuwde toppen van de hooglanden. Gedurende deze twee daagse jacht zullen de drijvers en de honden hun uiterste best doen tenminste één sneeuwhoen per dag voor uw geweer te krijgen.” Misselijkmakend en ik hoop dan ook dat deze prachtvogel de bescherming krijgt die het verdient.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *