205. MATKOP (Poecile montanus)Steltkluut in Harchies, België


Vorige week nog eens een bijzondere vogel in Harchies (B) gespot. Vanop zo’n honderd meter zag ik doorheen mijn kijker een paar roze poten tussen een aantal eenden en zilverreigers opvallen. Het bleek bij nader inzien een steltkluut te zijn. Nog nooit eerder in mijn leven gezien, zelfs de mindere fotokwaliteit kon de pret niet drukken. Deze steltloper kan ik ondertussen ook als lifer afvinken.


3 reacties

 1. Beste Jeroen,

  Ik volg jouw blog met veel plezier. Voorbije weekend mocht ik in de Ardennen nog een aantal glanskoppen bewonderen. Om het verschil te onthouden tussen matkop en glaskop kan ik me gelukkig baseren op volgend ‘geheugensteuntje: bij de matkop is alles “meer “ : meer wit op wang, meer zwart op keel (maar de randen zijn wel diffuus, niet scherp afgelijnd zoals bij de glanskop). De matkop heeft meer bleek op de armpennen (het paneeltje dat u beschreef), meer wit in buitenste staartpennen en een meer afgeronde staart.
  Enkel de witte snijrand van de snavel is minder, die loopt bij glanskop over de volledige snavel, bij matkop enkel aan de basis. Maar dit is meestal heel moeilijk te zien.

  Leuk dus om dit te kunnen vergelijken met de foto die u publiceerde.

  Met vriendelijke groeten,
  Inge Buntinx
  Educatief- en projectmedewerker Vogelbescherming Vlaanderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *