256. VELDLEEUWERIK (Alauda Arvensis)Ontmoeting met een veldleeuwerik


Ik probeer het al een paar jaar, een veldleeuwerik op beeld vastleggen. Meestal turelieren ze zo’n honderd meters boven je hoofd, en zijn ze onfotografeerbaar, maar vandaag zag ik er eentje op een veldwegel een stofbad nemen. Toen hij in het malse gras dook en eventjes bleef rusten, sloeg ik meedogenloos toe. Veldleeuweriken zijn speciale beestjes. Zo vogelde iemand uit dat er van geen enkele vogelsoort meer liedjes gemaakt zijn. ‘Alouette, gentille alouette, Alouette, je te plumerai. Je te plumerai la tête. Je te plumerai la tête. Et la tête! Et la tête! Alouette, Alouette!’, is wellicht het bekendste freintje. Helaas is de vogel vandaag in Vlaanderen bedreigd. Sinds 1970 is zijn areaal met 90% afgenomen.

Gespot: Ellezelles (B)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *