311. DAURISCHE KLAUWIER (Lanius isabellinus)Baai van Heist: Vogelobservatieparadijs


Het Mekka van de Vlaamse twitcher bestaat: de plaats luistert naar de naam ‘baai van Heist’. Wie er de vogelwaarnemingen in oktober en november op naslaat, zal vaststellen dat het strand van deze kustgemeente garant staat voor ‘speciallekes’. Dwaalgasten, noemen we ze. Vogels die eigenlijk op een ander continent vertoeven, maar door een (on)gunstige wind van hun pad geraken en plots hier opduiken. Een bekend vogelaar vertelde me dat trekvogels aangetrokken worden door de lichtjes van de haven van Zeebrugge en zo neerstrijken in de duinbosjes van het aanpalende strand van Heist. Op 14 oktober zag ik er een Daurische klauwier. Een broedvogel uit China die overwintert in Afrika. Mijn eerste dwaalgast. Santé!