5. GROENLING (Chloris chloris)

Gespot in Ellezelles (B). Vaak voorkomende vinkachtige van parken, bossen en weilanden. Zang in broedseizoen: een langgerekt, blèrend en nasaal tsjwieeh. Uit schilderijen van oude meesters uit de 17e eeuw blijkt dat vinkachtigen, waaronder groenlingen, vaak opgegeten werden.  Ten minste tot in de Tweede Wereldoorlog stonden vinken op het menu. Dit blijkt uit recepten uit Het Spaarzame Kookboek waarin tijdens de oorlogsjaren werd uitgelegd hoe men met weinig geld smakelijk eten kon bereiden. Hierin werd een braadtijd van 18 minuten voorzien om een groenling op de juiste cuisson te krijgen. In het dialect wordt de groenling ook wel eens de vlasvink genoemd, dit omdat vlasakkers tot zijn favoriete biotoop behoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *