6. TJIFTJAF (Phylloscopus collybita)

Eén van m’n favorieten omdat hij zo’n toffe naam heeft. In het Duits noemen ze dit vogeltje Zilpzalp, ik stel er me altijd een zatte Zwitser bij voor. Z’n naam dankt hij aan z’n zang, al moet je wel wat fantasie aan boord leggen om in de herhaling van twee maatvaste tonen ook werkelijk tjif-tjaf te horen. Z’n zang herkennen is wel noodzakelijk want de fitis is bijna niet fysiek van de tjiftjaf te onderscheiden. Al heeft die laatste vaak donkere poten dan de fitis.

Deze vogel schopte het zelfs tot de hoofdrol in een Suske en Wiske-album. In de Toornige Tjiftjaf trekt een reusachtige tjiftjaf ten strijde tegen vogelvangers. Toeval of niet: één jaar nadat de strip uitkwam, in 1972, werd de vogelvangst in België door Leo Tindemans afgeschaft.

Deze tjiftjaf spotte ik in Ronse (B).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *