16. BRANDGANS (Branta leucopsis).

De brandgans is een trekvogel die broedt rond de poolcirkel en bij ons komt overwinteren. Leven in groep en het geluid als ze zich verplaatsen klinkt als het gekef van schoothondjes. Het zijn echte graseters die broeden op steile kliffen in Spitsbergen, Rusland of Groenland.  Tegenwoordig broeden ze ook bij ons, verzwakte achterblijvers hebben door dat er hier ook genoeg gras voorhanden is. En door de klimaatverandering verliezen ze hun voorrecht op broedplaatsen in de noordelijke streken. Het gras begint er vroeger te groeien en de biologische klok van de brandganzen is daar niet op afgesteld. Ze komen dus te laat toe om hun jongen smakelijk jong gras te laten eten. Op de koop toe lopen ze de laatste tijd in het vizier van een toppredator. Doordat ijsberen minder pakijs hebben om op robben te jagen, veranderen ze hun menukaart dan maar en gaan ze op het vasteland jagen. Dit exemplaar op de foto had daar echter geen last van. Ik spotte hem in de Uitkerkse Polders te Blankenberge (B).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *