12. GRUTTO (Limosa Limosa)

Eerste steltloper in mijn lijst. De baltsroep van de grutto klinkt met wat fantasie als ‘utto utto utto’, die hij snel achter elkaar roept. Aan deze roep dankt de grutto zijn naam. De grutto is een trekvogel, hij keert als één van de eerste soorten uit Afrika terug naar de broedgebieden in de Lage Landen. Eind februari  landen doortrekkende grutto’s bij ons op drassige hooilanden en in ondergelopen valleigebieden. Tijdens deze korte voedselstops laten ze zich vaak opvallen door hun typische roep. In de broedgebieden voeren grutto’s spectaculaire  baltsvluchten uit, waarbij ze met gespreide staart hoog in de lucht achter elkaar aan vliegen. Is een weidevogel die vroeger vaak voorkwam, maar nu met uitsterven is bedreigd. Foto genomen in de West-Vlaamse Uitkerkse Polders (B).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *