19 HEGGENMUS (Prunella modularis)

De heggenmus is geobsedeerd door seks. Heggenmussen paren erg vaak: één tot twee keer per uur, gedurende een tiental dagen. Het wijfje is een echte sloerie. Ze tolereert vaak een tweede mannetje (bètamannetje) in haar territorium. Het eerste mannetje (het alfamannetje) probeert te verhinderen dat andere mannetjes met ‘zijn’ vrouwtje gaat paren maar het vrouwtje slaagt er regelmatig toch in om zich door het tweede mannetje te laten bevruchten. Voor het vrouwtje heeft dit twee voordelen. Het jaloerse bètamannetje zou anders het legsel van het paartje kunnen vernietigen. Door ook met het bètamannetje te paren, kan ze deze dreiging afwenden. Bovendien wordt ze voor haar slippertjes beloond. Vaak neemt het tweede mannetje een deel van de broedzorg van de jongen op zich. Zowel mannetjes als vrouwtjes kunnen er meerdere partners op nahouden. Deze geile jongen werd gespot in Ellezelles (B). 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *