36. OOIEVAAR (Ciconia Ciconia)Ooievaar


Ooievaars zijn trouw, ze blijven normaal gezien bij hun partners. ‘t Is te zeggen, als het wijfje in de buurt is. Eens op ‘zakenreis’, durven de mannetjes wel eens naast de pot te pissen. Gewoonlijk arriveert het mannetje vroeger in het broedgebied dan het vrouwtje. Wanneer het vrouwtje te lang op zich laat wachten, gebeurt het dat hij een ander vrouwtje aanvaardt. Indien het eerste vrouwtje toch nog opdaagt, eist ze meestal na veel geruzie haar partner en haar nest gewoon weer op. Slechte verliezers, die wijven…

Deze trekvogel is wellicht de meest voorkomende vogel in sprookjes en legendes. De babybrenger is het meest bekende volksgeloof, maar er zijn er nog talloze andere. Vaak variëren de verhalen naargelang de regio. Als in het Nedersaksense Oldenburg een ooievaarpaar boven het huis van pasgehuwden nestelt, dan krijgen die evenveel kinderen als dat de ooievaars jongen hebben. Leggen ze geen eieren, blijft het koppel kinderloos. Erger nog: sterven de jongen, dan zullen ook de kinderen van het koppel sterven. In Thüringen weet men dat wanneer een ooievaar niet op het huis terugkeert, het weldra afbrandt. En als de ooievaar het bouwen van het nest staakt om elders opnieuw te beginnen, dan volgt er gegarandeerd een echtelijke ruzie. Kortom, je kan die ooievaar maar best dicht bij je houden.

Gespot aan de Leie in Deinze (B).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *