35. NIJLGANS (Alopochen aegyptiacus)Nijlgans


De Nijlgans is een invasieve exoot. Ze zijn bijzonder agressief en verdrijven elke andere vogelsoort in hun territorium. Zeker in het broedseizoen kom je beter niet in de buurt, een woedende Nijlgans is een geduchte tegenstander: aan het handgewricht heeft hij een stompe hoornachtige spoor, een soort boksbeugel waarmee hij enorme klappen kan uitdelen. Hij slaagt er zelfs in vossen weg te jagen.

Zoals de naam het zegt is de vogel afkomstig uit de regio van de Nijl. Oorspronkelijk kwam hij in onze contreien niet voor, maar enkele exemplaren die in volières als siervogel werden gehouden konden ontsnappen en wisten zich toch gemakkelijk te handhaven en te reproduceren. Vandaag neemt de soort explosief in getale toe.

Deze werd gespot in Frasnes-les-bains (B).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *