37. PATRIJS (Perdix Perdix)

De patrijs dankt zijn Latijnse naam aan Perdix, de zoon van Daedalus’ zuster die door Daedelus uit de tempel van Athene werd gesmeten. Athene, die medelijden had, veranderde Perdix bij zijn val in een patrijs waardoor hij niet te pletter stortte. Interessant: dit zou ook de reden zijn waarom patrijzen zo laag bij de grond vliegen. Omdat ze, de val indachtig, schrik hebben van grote hoogten. En dan het vleugje seks… De patrijs is – ook al volgens het volksgeloof – één van de geilste vogels. Wanneer het wijfje tochtig is zou ze al bevrucht worden door de wind als die uit de richting van het mannetje komt. Patrijzen zijn zo hartstochtelijk dat ze de wetten van de natuur vergeten. Mannetjes doen het met elkaar en zouden zelfs hun zaad al laten vliegen als ze zichzelf nog maar in de spiegel zien. Althans, volgens de legende… Minder sprookjesachtig is de status van de soort. Ze staat op de rode lijst, maar er mag wel nog op gejaagd worden. Om die reden werd de jacht op de patrijs in Wallonië al verboden. Nu Vlaanderen nog. Gespot in Heuvelland (B). Hoenderachtige met een uitstekende schutkleur. Normaal een voorkeur voor akkerland waar ze ongemerkt in de rode aarde kunnen verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *