51. WILDE EEND (Anas Platrynchos)

“De weervoorspeller.” De meest voorkomende eend. Men dicht de vogel meteorologische gaven toe. Plinius de Oudere beweerde al dat eenden regenweer konden voorspellen. Als ze veel duiken wil dat zeggen dat het spoedig gaat regenen, aldus Plinius. Vandaar het volksgezegde: ‘Duikt en snatert eend of gans, dan is er voor regen kans.’ De watervogels bepalen trouwens zelfs hoe lang de bui duurt. Als ze al zwemmend hun veren nat maken, houdt de regen aan. En als ze hun veren reinigen en heftig met de vleugels slaan, betekent dit dat er wind opsteekt. Men beweert dat men ook de strengheid van de winter in het borstbeen kon aflezen. Is dit lichtgekleurd, dan werd het een zachte winter. Was het donkergekleurd dan wachtte strenge vorst. Men diende hiervoor wel de eend te koken, wat door onze amateur-weerkundigen op weinig enthousiasme onthaald werd. Gespot in Harchies (B). 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *