258. SPERWER (Accipiter nisus)Sperwer in de tuin


Deze was een tricky one. Het lukte me nog nooit om een sperwer van dichtbij te fotograferen. Meestal zie je hem snel in de lucht door de tuin glijden, maar zelden gaat hij rustig zitten.

Toen ik eergisteren een bruinachtige vogel op onze tuinafsluiting zag neerdalen, was ik er dan ook zeker van dat het een torenvalk was. Tot het me opviel dat zijn postuur toch lichtjes anders was en ik een paar foto’s begon te nemen. De witte nekvlek en de beginnende oogstreep deden me vermoeden dat dit wel eens een juveniele sperwer zou kunnen zijn. Navraag bij een specialist bevestigde dit ook. Helaas heb ik geen foto’s van de voorzijde, dan zagen jullie de dwarsgebande strepen en zou de determinatie simpeler geweest zijn.

Vroeger werd gedacht dat de koekoek na het broedseizoen in een sperwer veranderde. Beide soorten gelijken ook goed op elkaar en daar haalt de koekoek voordeel uit. Omdat de sperwer op kleine vogels jaagt, reageren die paniekerig wanneer hij in de buurt komt van hen of – erger – hun kroost komt. Naargelang de mate van de hysterie kan de koekoek dus inschatten of er een nest van een potentiële waardvogel in de buurt is om er zijn ei te droppen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *