259. ZOMERTORTEL (Streptopelia turtur)Zomertortel en Passenger Pigeon


Het is twintig jaar geleden dat ik deze vogel nog zag. Ooit kon je deze duif massaal op onze Vlaamse akkers gadeslaan, maar nu is hij uiterst zeldzaam. Dit exemplaar werd trouwens op Ile de Ré (Frankrijk) gespot. De neergang van de zomertortel is een triestig verhaal. Sinds de jaren ’80 is de soort in vrije val. De populatie leek nochtans onuitputtelijk, met miljoenen waren ze. Alleen had de duif twee nadelen: zijn vlees smaakte lekker en hij vloog elk jaar naar Afrika. In alle landen rond de Middellandse zee mocht men vrij op de duif jagen. Tot drie miljoen vogels per jaar werden er afgeschoten. Met als gevolg dat de zomertortel nu op de rode lijst staat en met uitsterven bedreigd is.

Het verhaal doet denken aan dat van de Trekduif, de Passenger Pigeon, uit de vorige eeuw. De populatie werd ooit geschat op 3 tot 5 miljard vogels en werd aanzien als een pest. Met als gevolg dat de schietgrage Amerikanen ze massaal uit de lucht knalden. In 1874 werden in Michigan soms tot 25.000 vogels per dag gedood. Op 1 september 1914 legt Martha, de laatste der Trekduiven, het loodje in de Cincinnati Zoo.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *