9. FITIS (Phylloscopus trochilus)

Dit vogeltje spotte ik in Harchies (B). Omdat ze minuten lang de tijd nam om in een boomtop te zingen, kon ik haar makkelijk op beeld vastleggen. Op het eerste zicht is deze zanger moeilijk te onderscheiden van de tjiftjaf. De witte wenkbrauwstreep en de iets gelere buik zijn een paar uiterlijke kenmerken waarin ze zich van haar dubbelganger onderscheidt, maar hét kenmerk om beide soorten van elkaar te onderscheiden is de zang: géén herhaalde tjif-tjaf, maar wel een regelmatig en enigszins dalende sisisi-wuuj-wuuj-wuuj. Het beestje is een zomergast. In de winter overleeft het in tropisch Afrika. De soort doet het niet goed, de toenemende droogte in Afrika, alsook het verlies van insectenrijkdom in onze gebieden, zou de soort parten spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *