66. RAAF (Corvus corax)

“De intelligente” Gespot in Ferpècle (CH) op 2400 m hoogte. Een lifer (eerste keer in mijn leven)! De raaf is een onwaarschijnlijk intelligente vogel. Zo gebruikt hij ‘wektuigen’ zoals stenen en stokjes om noten te kraken of voedsel los te peuteren. Hij herinnert zich waar hij voedsel verstopt, kan de menselijke stem imiteren en kan zelfs andere raven bedriegen of troosten. Als een raaf verslagen wordt in een gevecht om voedsel, gaat een andere raaf z’n veren schoon likken. Daarnaast is er geen vogel die zo vaak in mythes en bijgeloof voorkomt als de raaf. Bij de Kelten was hij het teken van vruchtbaarheid, bij de Romeinen het symbool voor een lang leven en bij de Egyptenaren het symbool van het kwaad. De Chinezen brengen hem in verband met de zon, de Indianen zagen hem als de schelm en voor de Joden was hij onrein; symbool van boosheid en kwaad. De vogel komt niet meer in Vlaanderen voor.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *